Kleurenblindheid

Bijna alle mensen die ‘kleurenblind’ zijn, kunnen kleuren zien maar hebben moeite onderscheid te maken tussen bepaalde kleuren. Niet alle mensen die kleurenblind zijn hebben moeite met dezelfde kleuren – de meeste kunnen geen onderscheid maken tussen rood- en groentinten bij weinig licht. Sommige kunnen blauwtinten niet scheiden van geeltinten. En een zeer kleine groep heeft een Aandoening die monochromasie heet en die hen alleen in staat stelt zwart en wit te zien. De verschillende vormen van kleurenblindheid treffen ongeveer 7% van de mannen – en minder dan 1% van de vrouwen.

Wat veroorzaakt kleurenblindheid
Kleurenblindheid is een genetische aandoening die wordt veroorzaakt door een verschil in de wijze waarop een of meer van de lichtgevoelige cellen in het netvlies reageren op bepaalde kleuren. Deze cellen, genaamd kegels, registreren de golflengten van het licht en bieden het netvlies de mogelijkheid onderscheid te maken tussen kleuren. Dit verschil in gevoeligheid van een of meer kegels kan iemand kleurenblind maken.

Symptomen van kleurenblindheid
De symptomen van kleurenblindheid worden vaak waargenomen door de ouders als kinderen jong zijn. In andere gevallen zijn symptomen zo gering, dat ze niet eens worden opgemerkt. Veelvoorkomende symptomen van kleurenblindheid zijn onder meer:

  • Moeite met onderscheid te maken tussen kleuren
  • Onvermogen om kleuren of tinten van dezelfde kleur te zien
  • Snelle oogbewegingen (in zeldzame gevallen)

Behandeling van kleurenblindheid
Er is geen behandeling bekend voor kleurenblindheid. Gelukkig is het gezichtsvermogen van de meeste kleurenblinde mensen in alle andere opzichten normaal en zijn bepaalde aanpassingen alles wat nodig is.

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc