Iemand die bijziend is, kan voorwerpen die dichtbij zijn scherp zien. Maar men kan moeite hebben met objecten op afstand – zoals een verkeersbord, een schoolbord of een gezicht aan de andere kant van de kamer. Het is een veelvoorkomende aandoening, die wereldwijd 1 op 4 volwassenen treft.
Wat veroorzaakt bijziendheid Bij bijziendheid of myopie heeft het oog een langwerpige vorm, waardoor het brandpunt van de gebroken lichtstralen vóór het netvlies ligt. Dit bemoeilijkt het zien op afstand. Net als verziendheid, kan bijziendheid erfelijk zijn. Het wordt vaak ontdekt wanneer kinderen 8 tot 12 jaar oud zijn. Tijdens de tienerjaren, wanneer het lichaam snel groeit, kan het verergeren. Meestal treedt tussen de leeftijd van 20 en 40 jaar weinig verandering op.
Symptomen van bijziendheidEen oogarts of contactlensspecialist kan bijziendheid vaststellen aan de hand van een eenvoudig oogonderzoek. De meest voorkomende symptomen zijn:
Correctie van bijziendheidBijziendheid is gemakkelijk te corrigeren door de lichtstralen alsnog te richten op het netvlies van het oog. Dit gebeurt meestal door middel van: